nedeľa 23. júla 2017

Ďalšie senzácia neprišla. Basketbalisti podľahli Srbom, začína boj o Rio

Bola to prehra, po ktorej možno odísť s hlavou hore. "Držali sme sa. Srbi sú tu adepti na zlato. Myslím, že sme odohrali dobrý zápas, "povedal Jan Veselý, opäť spolu s Tomášom Satoranským najlepšou Čech na ihrisku. "Prehra určite zamrzí, boli tam nejaké chyby - ale do tých nás oni donútili. Sú lepší tím. "

Aký je ďalší program českého tímu? Po porážke dostane necelý deň na načerpanie energie na ďalšie, nemenej dôležitú výzvu: už vo štvrtok mužstvo od 18.30 začne proti Taliansku fáze o 5. až 8. miesto, v ktorej ide o kvalifikáciu pre olympijské hry v Riu.

Ak by Česko uspelo hneď vo štvrtok, bude ju mať istú. Ak nie, stretlo by sa v piatok o 7.miesto, teda o poslednú garanciu účasti v kvalifikácii (s horším z d vojice Grécko - Lotyšsko).

Semifinalisti vrátane Srbska budú od piatku hrať o priamy postup na olympiádu, ten patrí obom finalistom, a hlavne o európskej medaily. To sa už Česka netýka.

"Napriek tomu musím zložiť kompliment ako súperovi, ktorý zahral naozaj dobre, tak svojim hráčom. Boli sme dlho v zápase, proti takémuto protivníkovi rozhodujú malé veci. Ale nie sme jediní na turnaji, kto mal problém zastaviť útok Srbov. Aj tak som na svoj tím hrdý.Hráme tu skvelý turnaj a myslím, že si zaslúžime ešte jedno víťazstvo, "vyhlásil tréner národného tímu Ronen Ginzburg.

Jeho zverenci išli na doteraz neporazeného favorita v úlohe celku, ktorý v osemfinále šokoval basketbalovú Európu - s tým, že by Česi mohli zdolať silné Chorvátsko o 21 bodov, nepočítal snáď nikto. A na futbalovom Stade Pierre Mauroy tím vedený Satoranským a Veselým začal nažhavení; možno aj preto, že hráča v noci pr ed zápasom dvakrát na hoteli vzbudil požiarny poplach.

Úvodná kôš duelu dal po peknej akcii Pavol Pumprla a Srbi sa trápili v útoku, veľkou mierou zásluhou presnej českej defenzívy, z čoho bolo na začiatku 6.minúty vedenie 12: 5 (hneď 8 body sa na ňom podieľal Blake Schilb).

Dlho však netrvalo: po niekoľkých skvelých akciách hviezdneho Miloša Teodosiče súper znížil a tréner Ginzburg situáciu upokojovali oddychovým časom. Nepomohlo to, dve české straty rýchlo za sebou pretočili skóre na 18:19.

Prvá štvrtina skončila remízou, ale potom sa začal prejavovať nasledujúce štatistický údaj: kým česká lavička v priebehu ME priemerne pomohla 20 bodmi, tá srbská 44! A práve rýchla rotácia hráčov, do jedného veľmi kvalitných, dávala Balkáncům teoreticky najväčšiu výhodu.

Česi však dodržiavali tímovej heslo "RVI sa ako lev" - a bili sa. Na konci 27. minúty Hruban trafil troj ku a rodiace sa srbský náskok zmazal, zrovnané na 36:36.Aj polčasovej skóre znelo 42:45 a ešte úplne nenaznačovalo, kto je k triumfu bližšie; "Pomocným faktorom" mohlo byť skôr to, že kľúčový český muž Satoranský nazbieral už tri fauly.

Škoda chvíľ, ktoré prišli krátko po polovici: Benda nepremenil ľahkú situáciu a Srbi trestali, Satoranský úžasne zblokoval súpera, ale Pumprla obratom stratil…Toto boli rozdielové momenty, v tak vyrovnanom zápase tím museli mrzieť dvojnásobne.

Zoran Erceg, jeden zo srbský žolíkov, potom zvyšoval na 50:57, Satoranský znížil svoju ďalšiu trojkou, leč festival striel spoza perimetra predĺžil Bjelica a trestné hody Erceg s Bogdanovic upravili skóre na 53:63.Tu, v druhej časti tretej štvrtiny, favorit zápasu strhával svojím smerom.

Ťažko basketbalistom niečo vyčítať: dreli, proti hviezdnemu protivníkovi desaťbodovú stratu zmenšili až na 63:67 po tre tej štvrtine, na čom sa veľa podieľala famózne smeč Satoranského, ktorá tím nabila energiou.

Veselý sa trhal pod košom, hecoval spoluhráčov, mužstvo sa nechcelo vzdať nádeje na druhú senzáciu po sebe. Lenže Bjelicova trojka s klaksónom + Teodosičův kôš s faulom = 64:75, to všetko sedem minút pred koncom. Toto už bolo príliš, akokoľvek Satoranský a spol.stále bojovali a práve český rozohrávač s kamarátom Veselým vymysleli ďalšie luxusné akciu zakončenú smeč.

Srbi, už v závere odskočili v skóre, teda oslavuje postup, Česi prepínajú motiváciu od medailí k olympijskej kvalifikácii.

< p> "Týmto pre nás majstrovstvá nekončí, zajtra sa pokračuje a je veľa o čo hrať. Musíme sa z toho otriasť a prehodiť si to v hlave, štartuje ďalší miniturnaj, "burcuje kapitán Jiří Welsch.

A ohľadom možnosti súperov hovorí:" V tejto fáze už to nie je ktovieaké. Všetci majú za sebou veľ a zápasov v základnej skupine, presun do Francúzska, teraz už každý cíti dĺžku turnaja. Myslím, že budeme hrať s Litvou.Prial by som si ich z jediného dôvodu: chcem odvetu za náš posledný zápas v skupine. "


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára